Pět potravin, které stojí za to, vyrábět si sám


Jsem původem ryze městské dítě, zvyklé na to, že se dá všechno koupit. Dříve v menších obchodem, postupem času v supermarketem. S odstěhováním se na vesnici, se u mě ale leccos změnilo. Především přístup k udržitelnému a méně konzumnímu životu ideálně s minimem odpadu. #lowwaste

Jakmile se člověk ocitne několik desítek kilometrů od snadného nakupování, začne uvažovat jinak. Klid v kombinaci s kohoutím kokrháním a bučením krav dokáže vyklidnit mysl a člověku dává možnost začít si všímat drobností. A také protože je člověk líný jezdit moc často do obchodu tak začíná přechod k tomu, že si spoustu potravin pěstuje a vaří doma sám. #homemade

Ráda bych Vám proto nyní zprostředkovala 5 TOP potravin, které za mě není potřeba kupovat v obchodech, ale je mnohem lepší vyrobit si je sám doma. Jsou chutnější, možná o fous výživnější a navíc víte, co jste do nich dali. Bonusem je snížení množství obalů a tudíž odpadu. A ještě ze sebe budete mít dobrý pocit, jak jste samostatní :)

Domácí jogurt
Jak jsem pravidelně kupovala jogurty domů, tak jsem je bohužel s častou pravidelností také nejedla. Ani nevím proč, zkrátka v lednici zůstávali tak dlouho, dokud nebyli za zenitem a nešli do koše. Od doby co jsem si pořídila jogurtovač s jednou 1l nádobou se po jogurtu vždy jen zapráší. K jeho výrobě Vám stačí do začátku 120 g jogurt s živými kulturami - kupujte ty s nejmladším datem spotřeby a 1l mléka. Osobně mám ráda čerstvé mléko, jelikož dává jogurtu příjemnou chuť a krémovou konzistenci. V připravené doze vše smícháte, vložíte do jogurtovače, ten zapnete a necháte odpočívat přibližně 10-12 hodin. No a voilá máte domácí výborný jogurt, který si dochutíte dle libosti. Výhodou také je, že další jogurty, zvládnete z toho, co Vám doma zbyde, opět tak 120 g zalijete novým mlékem, dobře rozmícháte a takto můžete postup zopakovat až pětkrát! Poté je vhodné už opět koupit nový jogurt jako základnu živých bakterií. Myslela jsem si, že jogurtovač bude krám, který časem pošlu dál, ale kdepak, má své čestné místo, ušetří mi peníze i nadbytečný odpad.

Domácí chléb
Jestli je něco naprosto bezkonkurenčního tak je to vůně a chuť čerstvě upečeného chleba o sobotní snídani. Pravda, zatím jsem nedošla do fáze vlastního kvásku, nicméně i s droždím lze udělat spoustu parády. Opět je velkou výhodou domácího pečiva to, že se zkrátka sní. Na rozdíl od kupovaných rohlíků, chleba či housek, které buď do druhého dne navlhnout, nebo ztvrdnou na kámen, domácí chléb Vám vhodně uložený vydrží i týden. I když myslím, že méně, protože se dříve sní. Jediné, co potřebujete je dostatek mouky, kterou lze kupovat buď ve větším množství ve mlýně a pak je cena velmi příznivá nebo v akci ve větším množství. Věřte mi, že domácímu chlebu nikdo neodolá. Kolik času to zabere? Dobrá otázka. Kynutí samo o sobě klidně i 3 hodiny, pečení tak hodinu. Ale výsledek za to rozhodně stojí. Víte co jíte, bez chemie, konzervantů a barvení karamelem nebo sladem. Na kolik jeden bochník vyjde? V dnešní době kolem 20-30 Kč, ale skutečně se to vyplatí.

Káva ve stylu kavárny
Nemusíte každý týden utrácet 40-150 Kč za výbornou kávu z kavárny. Bohatě Vás stačí koupit si jednu až 2 základní pomůcky. Kvalitní kávovar nebo french press konvičku a mlýnek na kávu. Samozřejmě příprava kvalitní kávy lze dělat mnoha způsoby, ale tyto dvě verze jsou nejsnazší a v dlouhodobém horizontu i nejlevnější. Co budete potřebovat dál? Kvalitní kávu. Prosím nekupujte kávu v supermarketu, raději si najděte místní pražírnu nebo kavárnu, kde Vám zrnkovou kávu prodají za příznivou cenu a v kvalitě, které se supermarketové kávy nikdy nevyrovnají. Chce to také kvalitní mléko, ideálně plnotučné, protože dobře pění a dává kávě plnou chuť. No a je to. Pokud si pořídíte automatický kávovar, nemusíte dělat vůbec nic. Kávu nachystá za Vás. French press je skvělá varianta třeba k Vám do kanceláře. Lze v něm udělat kávu a dokonce i napěnit mléko. Skvělá verze all in one. Máte kávu a nemuselo Vás to ani moc stát. Jo a pokud nutně potřebujete třeba karamelové latté, tak i ty sirupy co kavárny používají lze koupit ve velkém a vydrží Vám sakra dlouho.

Klíčení luštěnin a obilovin
Samozřejmě, i zde se můžeme pro jednoduchost obrátit na supermarket. Ale věřte mi, domácím klíčkům se nedá odolat. Dříve jsem si občas koupila mungo klíčky v obchodě a víte co? Zpravidla se vyhodili. Nechutnali mi, byli totiž často velmi hořké. Doma naklíčené luštěniny ale i obilniny a ořechy víte, že jsou čerstvé a chuťově si je můžete ovlivnit délkou klíčení. Jsou výborné na chleba i do salátů. Mají obrovské množství vitamínů a minerálů, které jsou díky klíčení velice dobře vstřebatelné a naklíčené luštěniny takto i perfektně stravitelné. Chcete-li si tak dopřát kousek zdraví navíc do Vašich oblíbených jídel neváhejte. A pozor, rozhodně nepotřebujete drahé náčiní, jakým je třeba klíčící miska, i když ano, ta Vám práci opět velice zjednoduší. Vystačíte si klidně i s proděravělou pet lahví.

Arašídové či jiné ořechové máslo
Opět se bavíme o úspoře na penězích i nadbytečném odpadu. Domácí je zkrátka domácí. Vřele doporučuji vyrábět si domácí ořechová másla. Jedinou nutností je mít doma výkonný mixér. Nákupem ořechů ušetříte za již zpracované a namixované ořechy. Můžete si určit jejich množství podle vlastní velké dózy a zároveň můžete sami experimentovat třeba s přidáním kakaa nebo čokolády, skořice apod. Zabere Vám to pár minut práce a ještě si máslo můžete namixovat na hrubost dle vlastních preferencí.

Doufám, že alespoň některé tipy, u Vás budou mít úspěch. Pokud se například naučíte péct chleba s pravidelností 1-2x týdně, věřte mi, že doma se zbavíte spousty nadbytečných obalů, ať už papírových, plastových či jiných. Zároveň si pochutnáte protože, domácí je zkrátka domácí a ještě si při těchto činnostech vyčistíte hlavu od shonu běžného dne.

Díky za přečtení a pokud máte sami další typy na domácí produkty, neváhejte a napište mi je do komentářů.

Vaše Lucie