Čokoládové brownies dvakrát jinak

V poslední době mne baví zkoušet nové neotřelé recepty, které nejsou nacpané cukrem, moukou a máslem. Mezi mé dva favority lze aktuálně zařadit čokoládové brownies z fazolí nebo z cizrny. Děsí Vás představa kombinace luštěnin s čokoládou? Vůbec nemusí, jelikož toto spojení je naprosto božské a okouzlující. Pojďme na první variantu…
Fazolové brownies
Ingredience:
- 1 plechovka propláchnutých černých / červených fazolí (nebo cca 250g vařených)
- ¼ šálku kakaového prášku
- 2 vejce
- 100 g hořké čokolády
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce medu nebo kokosového cukru
Postup:
Postup je velice snadný. Předehřejeme si troubu na 180OC. Čokoládu nejprve rozehřejeme v menším kastrůlku na vodní lázni. Všechny ingredience následně rozmixujeme dohladka. Pokud je směs moc hutná můžeme přilít trochu mléka (kravského/ rostlinného, dle vašich preferencí). Menší pekáček si vymažeme kokosovým olejem a vysypeme strouhaným kokosem. Dáme péct na cca - min do trouby. Brownies můžeme podávat s čerstvým ovocem – mě se osvědčilo granátové jablko a zákápnuté troškou javorového sirupu.
Tak a teď se pojďme podívat na druhou variantu, která je především pro ty, kteří se fazolí na začátek obávají. Cizrna je výbornou náhradou, jelikož její chuť je lehce oříšková, tudíž se s čokoládou výborně snoubí a chuť tohoto dezertu Vás jistě ohromí.
Cizrnové brownies
Ingredience:
- 1 plechovka cizrny (opět lze cizrnu předem namočit a uvařit)
- 1 velké vejce
- tabulky hořké čokolády
- 1 odměrka proteinu (nemusí být)
- javorový sirup
- 1/2 prášku do pečiva
Postup:
Postup je zde naprosto stejný, tzn. Rozehřát čokoládu, a rozmixovat všechny ingredience a pečte opět 15 min při 180OC.
Obě tyto varianty v sobě kombinují lehkost, výraznou chuť čokolády a přitom jsou zdravější variantou ke klasickým sladkým receptům a mohou být tak příjemným zpestřením klasické kuchyně. Přeji dobrou chuť. :)