Čokoládové brownies dvakrát jinak


Lehké a zdravé dezerty, které neobsahují mouku ani klasický cukr a přesto si je zamilujete.

V poslední době mne baví zkoušet nové neotřelé recepty, které nejsou nacpané cukrem, moukou a máslem. Mezi mé dva favority lze aktuálně zařadit čokoládové brownies z fazolí nebo z cizrny. Děsí Vás představa kombinace luštěnin s čokoládou? Vůbec nemusí, jelikož toto spojení je naprosto božské a okouzlující. Pojďme na první variantu…

Fazolové brownies

Ingredience:

  • 1 plechovka propláchnutých černých / červených fazolí (nebo cca 250g vařených)
  • ¼ šálku kakaového prášku
  • 2 vejce
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce medu nebo kokosového cukru

Postup:

Postup je velice snadný. Předehřejeme si troubu na 180OC. Čokoládu nejprve rozehřejeme v menším kastrůlku na vodní lázni. Všechny ingredience následně rozmixujeme dohladka. Pokud je směs moc hutná můžeme přilít trochu mléka (kravského/ rostlinného, dle vašich preferencí). Menší pekáček si vymažeme kokosovým olejem a vysypeme strouhaným kokosem. Dáme péct na cca  -  min do trouby. Brownies můžeme podávat s čerstvým ovocem – mě se osvědčilo granátové jablko a zákápnuté troškou javorového sirupu.

Tak a teď se pojďme podívat na druhou variantu, která je především pro ty, kteří se fazolí na začátek obávají. Cizrna je výbornou náhradou, jelikož její chuť je lehce oříšková, tudíž se s čokoládou výborně snoubí a chuť tohoto dezertu Vás jistě ohromí.

Cizrnové brownies

Ingredience:

  • 1 plechovka cizrny (opět lze cizrnu předem namočit a uvařit)
  • 1 velké vejce
  • tabulky hořké čokolády
  • 1 odměrka proteinu (nemusí být)
  •  javorový sirup
  • 1/2 prášku do pečiva

Postup:

Postup je zde naprosto stejný, tzn. Rozehřát čokoládu, a rozmixovat všechny ingredience a pečte opět 15 min při 180OC.

Obě tyto varianty v sobě kombinují lehkost, výraznou chuť čokolády a přitom jsou zdravější variantou ke klasickým sladkým receptům a mohou být tak příjemným zpestřením klasické kuchyně. Přeji dobrou chuť. :)