Mrkvový koláč tak trochu od oka


Jaro mám nezaměnitelně spjaté s mrkvovým dortem. Jako fakt. Je to výborný, vláčný a úchvatný moučník, který může mít tisíce obměň. A jelikož jste mi psali o recept, tak jsem Vám něco v tom smyslu sepsala. (Vařím od oka, ne podle receptů, proto ta poznámka, že něco v tom smyslu).

Budete potřebovat (Na formu typu biskupský chlebíček):

1,5 hrnku mouky (fajn kombinace je 1 hrnek špaldové a 0,5 hrnku hladké pšeničné)
1 větší vejce
2-3 mrkve (podle velikosti)
0,5 hrnku řepkového oleje (či jiného)
0,5 hrnku třtinového cukru nebo medu
1 hrnek polotučného mléka (nebo rostlinného nápoje)
1/2 pytlíku prášku do pečiva
rozinky namočené aspoň přes noc v rumu
drcené vlašské ořechy
perníkové koření
Citronová šťáva z 0,5 citronu


Na polevu:

1 kelímek zakysané smetany (myslím 190 g)
1 kelímek tučného tvarohu
od oka 3 lžíce cukru
Ořechy na posypání


A teď už je to jednoduché! Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Mrkev nastrouháme, přidáme k ní vejce, cukru, olej, mléko, mouku, prášek do pečiva, koření, citronovou šťávu a dobře promícháme. Podle hustoty těsta (od oka) něco lze přidat buď mouka je-li moc řídké nebo naopak mléko, je-li těsto husté. Vsypeme rozinky a podrcené ořechy a ještě jednou dobře promícháme.

Formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme. Těsto do ní nalijeme, uhladíme a dáme péct na cca 20-25 min v horkovzdušné troubě. Špejle po zapíchnutí musí být čistá při kontrole.

Jakmile dort vychladne, vyšleháme tvaroh s cukrem a smetanou a dáme navrch. Ozdobíme ořechy a už se můžeme jen těšit na tu dobrotu ke kávě.

V jednoduchosti je krása, tak na to myslete a užijte si koláč třeba hned tento víkend.

Díky za přečtení případně za tipy čím a jak koláč ještě obměnit. Komentáře můžete nechat zde nebo na insta či FB.

Vaše Lucie